Sjaak Gerbens – Oudehaske

 

Sjaak had eerst sierduiven tijdens zijn jeugd (Oud-Hollandse Meeuwen). Op weg naar school, ving hij regelmatig verdwaalde postduiven op en zo kwam hij in contact met postduivenliefhebbers in de omgeving. Het duurde niet lang voordat hij zelf met duiven begon te vliegen. In 1966 werd Sjaak lid van De Snelvlieger in Heerenveen, de duivenclub van de broer van Piter Beerda, Willem. Op die manier kwam Sjaak in contact met Piter Beerda. Hij realiseerde zich meteen dat Piter de beste melker in Friesland was met de beste duiven uit die tijd. Piter was een heel ontspannen duivenmelker die zich door anderen niet gek liet maken. Iets dat Sjaak Gerbens enorm aansprak. Evenals diens geweldige duiven!

De enorme wilskracht om thuis te komen onder de meest extreme weersomstandigheden maakte veel indruk op hem. Sjaak herinnert zich een duivin (de 077) die in de stromende regen om half acht ’s avonds thuiskwam van de Nationale vlucht vanuit Hof. Zij was de enige duif in het inkorfcentrum die dezelfde dag haar hok bereikte. Het was een pure Beerda en vanaf dat moment werd hij stapelgek op de Piter Beerda-duiven. Het bloed van de 077 van Piter Beerda stroomt nog steeds door verschillende duiven op het hok van Sjaak Gerbens.

Deze Beerda-duiven die de basis vormen van bekende “hokken” zoals die van Jelle Jellema en Arie Dijkstra, staan vooral bekend om hun grote natuurlijke weerstand tegen ziektes. Maar ook vanwege hun enorme doorzettingsvermogen om ’s nachts door te vliegen of zware regenbuien te trotseren tijdens heel slechte weersomstandigheden. Een duif zoals de beroemde Kleine Jade van Jelle Jellema die in 2014 de 1e Internationaal Barcelona won, is zo’n voorbeeld van een typische Piter Beerda-duif. Ze draagt bijna driekwart van het bloed van de echte doorzetters van Piter Beerda met in haar afstamming bekende Beerda’s als “DE 90” en de “LATE VAN 88”.

Piter Beerda heeft zijn sporen in de duivensport al meer dan 40 jaar verdiend. Hij won vele eerste prijzen in de regio, generale kampioenschappen in de afdeling Friesland en NPO-overwinningen. Maar hij heeft zijn grootste faam te danken aan het feit dat hij talloze duivenliefhebbers met zijn duiven op een hoger niveau heeft gebracht. Na de dood van Piter Beerda in 2011 werden al zijn duiven verkocht. Een ronde jongen ging naar zijn broer Willem en de rest werd verspreid via een veilingsite, voornamelijk in Nederland, België en Duitsland. Iemand die al een lange tijd vóór de dood van Piter een hele kolonie min of meer zuivere Beerda’s had en daar tot op de dag van vandaag nog steeds de trotse eigenaar van is, is Sjaak Gerbens uit Oudehaske. Vanaf de jaren zeventig haalde Sjaak duiven bij Piter. Van elke stamduif of topduif van Piter Beerda heeft hij nog steeds veel nakomelingen in Oudehaske. Dat Sjaak niet bang is voor heel nauwe inteelt is duidelijk zichtbaar. Een van de zichtbare kenmerken van de Beerda’s is de recessieve rode kleur die regelmatig opduikt. Het feit dat Sjaak Gerbens jaarlijks tientallen van deze zogenaamde Chocos fokt, is het resultaat van Sjaak’s inteelt bij zijn duiven. Dat we Sjaak de “schatbewaarder van de Beerda’s” (de basis vanJelle Jellema & Arie Dijkstra) noemen, zal ons waarschijnlijk door niemand worden kwalijk genomen, het is een welverdiende titel!

Door de jaren heen heeft Sjaak altijd meer gefocust op kweken dan vliegen. Sjaak’s eigen sportieve prestaties betekenen niet zoveel voor hem. Hij heeft daarom niets gerelateerd aan wedvluchten ergens opgeslagen, het kan hem gewoon niet veel schelen. Natuurlijk is hij blij dat anderen goed vliegen met nakomelingen van de duiven die hij kweekt, want dat is de kroon op zijn werk. De afgelopen jaren zijn er verschillende aansprekende resultaten behaald met nakomelingen van duiven door hem gekweekt. Bijvoorbeeld:

Pieter Eekhof was twee jaar geleden Generaal Kampioen van het NIC Noordwolde en vorig jaar was hij ook Grootmeester (in Het Spoor der Kampioenen) op een van de zwaarste fondvluchten van dat seizoen. Zijn hok bestaat voor het grootste deel uit de Beerda’s van Sjaak Gerbens.

Eelke Bosma won 3 jaar geleden een 1e en 3e Nationaal met een duif die 75% bloed van Sjaak’s duiven draagt. Deze duiven doen het ook geweldig goed in OLR’s/éénhoksraces.

Anton van Oort uit Geffen kocht duiven van Sjaak Gerbens (door bemiddeling van Nico van Veen) en was zeer succesvol met de kinderen van deze duiven bij de OLR’s/éénhoksraces in Thailand en Polen. In Bangkok had hij bijvoorbeeld de 2e Asduif en 1e Hotspot in 2015 en in 2014 de 1e Nederlandse Asduif in de TGPR beiden met grotendeels Arie Dijkstra bloed via Sjaak Gerbens!

Bram Wassenaar was ook zeer succesvol met een jonge duif uit een Choco van Sjaak Gerbens op een OLR in Moldavië (de duif werd 3 keer heel vroeg geklokt!) wat goed was voor de 6e Asduif OLR/éénhoksrace in Moldavië.

 

Bij Sjaak ligt de nadruk al jaren op kweken. Zijn vrouw Marijke zegt hierover het volgende: “Sjaak’s passie is kweken: het is een kweker in hart en nieren. Of het nu duiven, paarden, kippen of konijnen zijn, hij ziet altijd de mogelijkheid om op een zeer hoog niveau te presteren”. Zijn vele titels zijn hier het stille bewijs van! Vanaf het begin was het Sjaak’s bedoeling om de oude stam van Piter Beerda te behouden. Hij heeft nog steeds alle lijnen van Piter op zijn hok en er zijn er nog steeds veel die volledig zuiver zijn (vanaf de beginjaren 80 werden er geen andere duiven dan Beerda’s aan zijn stam toegevoegd!). Omdat deze pure oude Beerda-duiven erg taai en supergezond zijn en een enorme wilskracht hebben om thuis te komen, kan dit supermateriaal geweldig worden gekruist met andere (ingeteelde) soorten. Succesvolle liefhebbers zoals Arie Dijkstra, Jelle Jellema en Wim Wittebol hebben dat bewezen. Omdat, op enkele uitzonderingen na, Sjaak geen ander bloed op zijn hok wil hebben, maar op den duur de zwaar ingeteelde Beerda’s iets wilde opfrissen, heeft hij de laatste jaren duiven gekocht van Jelle Jellema en Arie Dijkstra. Een aantal zuivere Dijkstra’s kwamen via Willem Beerda, en ook klopte Sjaak Gerbens op de deur van Ultsje Jellema (Jelle’s vader). Sjaak; “De Dijkstra’s en de Jellema’s die gebaseerd zijn op de Beerda’s zijn bij uitstek geschikt om opnieuw te kruisen met de oude lijnen van Piter Beerda. Ik wil geen andere duiven dan die met een Beerda-achtergrond, ik wil hun kenmerkende eigenschappen zoals de grote natuurlijke gezondheid en de taaiheid van de Beerda’s niet laten verwateren. Het voordeel van de Beerda’s is dat ze zware inteelt heel goed verdragen, dus ik ben niet bang voor inteelt, maar selecteer streng op vitaliteit. “

 

Deze veiling is uniek, het zijn pure Arie Dijkstra en Jelle Jellema duiven: twee hele grote kampioenen zie zijn ontsproten uit de Piter Beerda-duiven, evenals de duiven van Sjaak Gerbens!

 

×

Hallo!

Klik op een van onze vertegenwoordigers hieronder om te chatten op WhatsApp of stuur ons een e-mail naar info@pigeoncom.com

× Hulp nodig?